Det er ofte diskutert på diverse fugleforumer hva man skal gi sin fugl og hva man IKKE skal gi. Vi vil jo så gjerne la fuglen vår oppleve smaken av en skikkelig godbit. Hvem har hjerte til å nekte sin fugl en ostebit når man vet at fuglen elsker hvitost? Nå er melkeprodukter ikke noe man skal gi sin fugl. Det er laktosen i melka som fuglen ikke greier å fordøye. Erfarne fugleeiere sier at du kan la fuglen din få en smakebit av hvitost. Men da må hvitosten være av den magre typen. Så en gang i uka er det tillatt med et par nebbfuller med mager hvitost. Mange nymfeparakitter elsker hvitost og noen nebbfulle kvitost av ei tynn skive en gang i uka kan gis. Lussi, en vanlig grå hun ,vet når der dukker opp en sjangse for en smakebit av kvitost. Når kjøleskapdøra åpnes kommer hun ofte flyvende og setter seg oppå kjøleskapet. Da vet hun nemlig at der er en aldri så liten sjangse for at der vanker en godbit. Og det er vanskelig å motstå et tiggende blikk. Det er noe som alle fugleeiere vet. Vi lar gjerne fuglen få smake både en zipp cola og et par nebbfuller potetgull. Men det er å gjøre fuglen en bjørnetjeneste. Hvis du sier "nei", vil det gå tre sekunder og fuglen har glemt fristelsen. Så regelen er at vi bør si NEI oftere enn vi sier JA.
Lussi, en vanlig grå hun nymfeparakitt som elsker kvitost. Av og til får hun en "nebbfull" .
En godsak som nymfeparakitter elsker, er honningstenger. Honningstenger kjøpes på dyrebutikken men kan også lages hjemme. De kan fryses ned og tas opp etter behov. Honningstenger er regnet som "junkfood" og må bare gis en gang i blant. Dette er ikke noe nymfeparakitter skal ha hver dag. En gang i uka kan de få ei stang. Hvis din fugl har en tendens til å bli feit (overvektig) , bør du ikke gi honningstenger. Det morsomme med honningstenger er ikke nødvendighvis at det skal etes. Nymfeparakitter er utpregede "gnagere" og en honningstang er et utmerket gnageobjekt som vil holde fuglen din opptatt i timer. Noe eter de men det morsomste er å meske den sund. Å lage honningstenger er enkelt. Du trenger blomsterpinner, papirruller av tørkeruller og ingrediensene.
Oppskrift på hjemmelagede honningstenger:
80 g mel, 1 egg, 2 spisesjeer honning og de godsakene du har for hånden. Frøblanding , hval nøtter , hasselnøtter og pellets og annet snack du har for hånden.
Miks egg, mel honning og snacks´n i en bolle med ei skje.
Fyll papirruller fra tørkepapir med stoffet og stikk en blomsterpinni inn i midtn.
Stekes i ovnen på 200 grader i 40-50 min til de er brunsvidd.
Når de er avkjølt blir de harde. Smi (spikk) vekk papirrullen og det som er svidd, med en kniv.
En lekkerbisken for en nymfeparakitt som de mesker sund på noen få timer. Noe eter det men det morsomste er jo å meske den sund.
|
|
|
|